Barcelona

Van 05 tot en met 10 april 2018 heb ik de Catalaanse hoofdstad verkend. Ochtends vroeg ben ik al van huis vertrokken wat resulteerde dat ik al om 10:30 in het midden van Barcelona zat. Met de bus ben ik naar Plaça d’Espanya gegaan en vanuit hier ben ik, via La Rambla, naar mijn hotel gelopen.

boulevard van Barcelona
La Rambla

Na de check in bij het hotel, ben ik direct de naast gelegen heuvel opgelopen. De lage berg Montjuïc betekent letterlijk de Heuvel van de Joden. Op deze heuvel is de Olympische spelen van 1992 gehouden. Vandaag de dag is het een mooie bezienswaardigheid wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het uitzicht vanaf de top van de berg is adembenemend om te zien! Een mooie afsluiter van de eerste dag.

uitzicht over barcelona
Uitzicht van Montjuïc

Op de tweede dag ben ik na het ontbijt gelopen richting het Camp Nou stadion voor een rondleiding. Onderweg ben ik gestopt bij Arenas de Barcelona, een oud stierenvechters arena wat hedendaags een winkelcentrum is. Op het dak van dit gebouw is een panoramaview te zien, met 1 van de uitkijkpunten over de Plaça d’Espanya en het daarachter gelegen Palau Nacional.

Uitzicht vanaf Arenas de Barcelona
Uitzicht vanaf Arenas de Barcelona

Vervolgens heb ik mijn weg vervolgd naar het grootste voetbalstadion van Europa. Camp Nou is zoals bekend het stadion waar FC Barcelona zijn thuiswedstrijden speelt. Met een capaciteit van bijna 100.000 mensen is dit stadion een prachtige bezienswaardigheid. Eerst ben ik door het museum gelopen waar onder andere de prijzen van de club te zien zijn. Hier ligt bijvoorbeeld 5 maal ‘de cup met de grote oren’. Ook de historie van de club wordt visueels matig tentoongesteld, FC Barcelona is opgericht in 1899 en het museum laat je de belangrijkste hoogtepunten van de jaren zien, waaronder ook onze Nederlandse helden. Tijdens de tour zijn ook de persconferentiezaal en de kleedkamer van de club te zien. Na dit allemaal gezien te hebben loop je dan eindelijk het stadion binnen. Ook dit is zeker de moeite waard om te zien! Wat een groot stadion en wat mooi om te zien, je ruikt het gras en je weet dat hier echt gevoetbald wordt!

voetbal stadion van Barcelona
Camp Nou

Na de rondleiding ben ik met de metro naar een meetingpoint gegaan om een stadswandeling te maken door het oudste gedeelte van Barcelona: Gothic. Deze wijk heeft grote kathedralen, nauwe steegjes, Catalaanse kerken en in het midden van de wijk zijn zelfs nog de muren van de oud romeinse nederzetting te zien. Onze gids heeft veel informatie gegeven over het oude gedeelte van Barcelona en het ontstaan van de stad. Ook heeft hij veel verteld over de geschiedenis van diverse bezienswaardigheden.  Erg interessant als je net zo van geschiedenis houdt als ik.

Santa María del Mar
Santa María del Mar
Kathedraal van Barcelona
Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia

 

Na het ontbijt op de derde dag heb ik een rondje gelopen door een van de grote stadsparken van de stad, genaamd Park Güell. Dit park is het artistieke werk van Gaudi, waar hij in het jaar 1900 mee is begonnen in opdracht van de man van adel: Eusebi Güell.

Parc Güell
Parc Güell

Na het rondje door het park ben ik naar ‘de top van het park’ gelopen om hier wederom te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Dit punt heet Tres Crues, dit is vernoemd na de drie kruizen bovenop de top.

Uitzicht vanaf Parc Güell
Uitzicht vanaf Parc Güell

Na het park ben ik naar een ander meesterwerk van Gaudi gelopen. La Sagrada Familia, een prachitg gebouw met veel verschillende architecturen. Naar verwachting is dit enorme werk van Gaudi in het jaar 2026 af.

het meesterwerk van Gaudi, La Sagrada Familia
La Sagrada Familia  

Precies 100 jaar na de dood van de ontwerper. Leuk feitje: het gebouw wordt gefinancierd door middel van donaties en van de inkomsten die men verdiend aan bijvoorbeeld de entree.

In de avond ben ik naar de wedstrijd van FC Barcelona geweest. Zij speelde een competitie wedstrijd tegen Leganes. Een geweldige ontlading kwam er van de tribune af en je wordt echt meegenomen in de sfeer van het stadion. Prachtig om een keer mee te maken! Uiteindelijk heeft clubicoon Lionel Messi 3 keer gescoord voor de club. Eindstand 3 – 1.

Camp Nou tijdens een wedstrijd
Wedstrijd in Camp Nou

Dag 4 is begonnen met een lekker bakje koffie op de heuvel Tibidabo met uitzicht over Barcelona.

Tibidabo
Tibidabo

Later op de dag heb ik nog eens gelopen over de drukke boulevard La Rambla, richting de haven, waar een beeld van Columbus de zee in wijst. Waarom staat dit beeld in Barcelona? Geen flauw idee! Kwam hij uit Barcelona? Nee. Vertrok hij vanaf hier naar Amerika? Nee. Hij wijst niet eens in de  richting van Amerika! En toch een monument. Daarna ben ik over de haven van Barcelona heen gelopen en heb ik, bovenop het Nationaal Catalaanse Museum, wederom wat gedronken.

Monument a Colom
Monument Columbus
uitzicht op de berg Montjuïc en de haven
Uitzicht van het nationaal Catalaans Museum

Op de 5e dag ben ik met de Hop on Hop Off tour bus door Barcelona heen gereden. Hier kun je bij diverse haltes uitstappen en de bezienswaardigheid bewonderen. Ik ben wederom bij Plaça d’Espanya uitgestapt want ik wou nog naar Palau Nacional lopen. Wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb, wauw wat een uitzicht vanaf dit kunstmuseum. Je voelt je echt als een soort keizer die over zijn rijk heen kijkt. Echt prachtig!

Uitzicht van Palau Nacional
Uitzicht van Palau Nacional

Op de laatste dag heb ik niet zoveel gedaan. Voor 12:00 ben ik het hotel uitgelopen en heb ik nog ergens op een terras gezeten. Aan het einde van de middag ben ik naar het vliegveld gegaan en zat mijn citytrip erop!

Next stop: Cuba!