San Francisco – Alcatraz

De eerste ochtend in San Francisco heb ik Alcatraz bezocht. Bij pier 33 ben ik op een boot gestapt welke mij naar het eiland heeft gebracht. Terwijl ik pier 33 achter mij liet kwam Alcatraz langzaam dichterbij.

Op Alcatraz is er een keuze voor een gezamelijke rondleiding of je eigen weg te gaan. Dat laatste heb ik gedaan en heb mijn weg vervolgd langs de overgebleven gebouwen op Alcatraz. Alcatraz werd in 1850 tot en met 1907 gebruikt als een militair fort. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd het eiland klaargemaakt
om als strijdlocatie te dienen. Echter werd dit niet gebruikt.

In totaal waren er 85 van deze howitzers te vinden op het Amerikaanse fort.

Alcatraz werd van 1934 tot 1963 gebruikt als een zwaar beveiligde gevangenis. De tour die beschikbaar was, heeft mij verschillende delen van de gevangenis  en gebeurtenissen tijdens gevangenisperiode laten zien. 

In deze tour is te zien hoe klein de gedetineerden in gevangenschap moesten zitten. De cellen zijn verdeeld over 3 gangpaden met ieder 3 verdiepingen. 

Tijdens de tour kreeg ik een goed beeld van hoe zowel de gevangenen als de bewakers zich in die tijd gevoeld moesten hebben. Een hokje  is lastig in te richten. Maar sommige deden hun best

 

 

 

 

 

Ook de bewakers hadden een leven op Alcatraz. In de tijd dat het gebruikt werd als gevangenis was er een eigen community op het eiland ontstaan. Bewakers die op het eiland werkten, namen hun vrouw en kinderen mee naar het eiland en leefden gezamelijk op het eiland als een soort dorp.

Op Alcatraz is een prachtig uitzicht te zien over de stad. 

Tijdens de tour werd er verteld dat er verschillende ontsnappingspogingen zijn geweest De slag om Alcatraz op 2 mei 1946 is een voorbeeld. Maar vrijwel het bekendste voorbeeld is de ontsnapping op 11 juni 1962.  Frank Morris en de gebroeders Anglin ontsnapte uit de gevangenis, de geruchten gaan dat zij uiteindelijk zijn verdronken maar dit is nooit bewezen. Voor een gedetailleerd verhaal raad ik de film Escape from Alcatraz aan. Deze film is gebaseerd op de gebeurtenis.

In het jaar 1963 heeft de Ministerie van Justitie besloten de gevangenis te sluiten. Tot op heden is Alcatraz een National Historic Landmark.

Na Alcatraz heb ik San Francisco verkend wat te lezen is in mijn bericht over San Francisco.